ponedjeljak, 1. prosinca 2014.

Braća Wright







Braća Orville (Dayton, Ohio, 19. kolovoza 1871. - Dayton, 30. siječnja 1948.) i Wilbur Wright (Melville, Indiana, 16. travnja 1867. - Dayton, 30. svibnja 1912.) američki su konstruktori i graditelji aviona te pioniri zrakoplovstva; izgradili su prvi avion s motorom. Bili su prvi ljudi koji su 17. prosinca 1903. godine uspjeli poletjeti sa svojim avionom Flyer I preletjevši 37 metara. Let je trajao samo 12 sekundi. Sljedeće dvije godine letjeli su u blizini Daytona 105 puta i tako prikupili nova iskustva. Brzo su odustali od ležeći položaja upravljanja i ugradili sjedište pored motora.
Orville uspijeva 20.rujna 1905. godine izvesti prvi kružni let spustivši se na mjesto uzlijetanja, a 1. prosinca Wilbur leti s putnicima. Unatoč svemu njihov prvi javni let radi loših vremenskih prilika završava nakon par "skokova" aviona . Američki novinari proglašavaju ih lažljivom braćom, a njihov avion utopijom.U to su vrijeme mnogi graditelji u Francuskoj pokušavali napraviti avion. Svi su oni čuli za braću Wright i željeli su doznati što više o smještaju kormila, motora i obliku krila, ali su to braća Wright vješto skrivala.
Već 1909. godine Wilbur Wright otvara u južnoj Francuskoj pilotsku školu u koju dolaze učenici iz svih krajeva Europe, a visoka tehnička škola u Můnchenu dodjeljuje braći Wilburu i Orvilleu naslov počasnog doktora. Braća Wright 9. listopada 1905. godine šalju pismo poznatom francuskom graditelju aviona Ferdinaddu Feberu u kojem nude ugovor za sklapanje aviona sposobnih za letove od 40 km i avione koji mogu prevoziti putnike. Wilbur je 21. rujna 1908. godine prekinuo ponovna pisanja o „lažljivoj braći“ zadržavši se u zraku 1 sat, 31 minutu i 25 sekundi. Radio je krugove i "osmice" iznad glava zaprepaštene publike. Rekordi su se nizali, prešao je 66,6 km i postigao za tada nevjerojatnu brzinu od 60 km/h. Da bi otklonio sve sumnje 31. prosinca 1908. godine između krila je dao ugraditi barograf. Nakon slijetanja očitane vrijednosti bile su: trajanje leta- 2 sata, 43 minute i 24 sekunde; maksimalna visina 115 metara; prevaljen put 124,7 kilometara. Avion, zrakoplov teži od zraka napokon je dobio bitku nad zrakoplovima lakšim od zraka.

ŠTO BIH HTIO POSTATI

Htio bih postati glumac zato što

Valentina Terješkova

Valentina Terješkova Valentina Vladimirovna Tereškova rodila se 6. ožujka 1937. godine u selu Maslenikovu u Jaroslavskoj oblasti u Rusiji. Roditelji su joj bili kolhozni radnici. Otac joj je poginuo u Drugom svjetskom ratu, a majka se potom s troje djece preselila u Jaroslavlj. Zbog siromaštva koje je vladalo u prvim godinama poslije rata, Valentina nije pohađala školu sve do svoje desete godine. Ruska astronautkinja, prva žena u svemiru, heroj Sovjetskog Saveza. Valentina Terješkova je jedina žena na Zemlji koja je izvela kozmički let sama. Hej! Nebo, skini kapu! - Uzviknula je, poletjevši, prva žena astronaut u svijetu Valentina Terješkova. Ona je startala u budu Vostok u lipnju 1963. godine i za tri dana izvršila je 48 okreta oko Zemlje. Danas, 6. ožujka, Heroj Sovjetskog Saveza, general-bojnik, počasni građanin mnogih zemalja svijeta i poslanik Valentina Terješkova puni 75 godina. 

Pele


Edison Arantes do Nascimento, poznat  je kao Pele. Rođen je u mjestu Tres Coracoes čije je djetinjstvo obilježeno siromaštvom. Uz Diega Maradonu smatra se najboljim nogometašem u povijesti nogometa, kojim ga je 1999. godine proglasila FIFA. Nadimak Pele, dobio je po portugalskoj riječi pelado, što znači bosonog. Vjerojatno je uglavnom igrao bos. Odrastao je obitelji gdje je otac Joao Ramos do Nascimento također igrao nogomet, ali je zbog ozljede morao prekinuti karijeru. Sa 16 godina trener ga ubacuje u prvu momčad gdje zabija svoj prvi gol. Uskoro ga je brazilski izbornik Silvio Pirila pozvao u brazilsku reprezentaciju protiv Argentine u Rio de Janeiru gdje je Pele odmah osvojio navijače svojim poprilično atraktivnim potezima. U to je vrijeme Pele ostvario 58 pogodaka i dobio poziv za Svjetsko prvenstvo 1958. u Švedskoj. Tada je imao svega 17 godina i postao najmlađi svjetski prvak u nogometu. U karijeri je postigao preko 1.200 pogodaka, iako su u tu bile uračunate i prijateljske utakmice. U ligaškim natjecanjima postigao je 589 golova u 605 odigranih utakmica.

Širin Ebadi

Širin Ebadi je rođena u iranskom gradu Hamadanu. Potiječe iz profesorske obitelji koja se 1948. godine preselila u Teheran. Širin Ebadi iranska je odvjetnica, borac za ljudska prava i osnivačica Centra za obranu ljudskih prava u Iranu. 10. listopada 2003. Ebadi je diplomirala pravo na Sveučilištu u Teheranu 1969 i položila pravosudni ispit odmah po diplomiranju. Listopada 2003. godine Ebadi je dobila Nobelovu nagradu za mir zbog hrabrosti u radu na unapređenju demokracije i ljudskih prava, posebno prava žena i djece.

srijeda, 5. studenoga 2014.

O meni

Volim gledati Doctor Who, najbolja boja mi je plava, najbolji film pa skoro svi koji su znanstveno fantastični i komedije, najbolji broj 5, najbolje jelo pizza. Mrzim matematiku, tehnički i fiziku ali, volim engleski, glazbeni i likovni.

Bono Vox

Bono Vox rođen je 10. svibnja 1960. godine kao Paul David Hewson. Irski je pijevač, aktivist, glavni pjevač irske grupe U2. Dok je imao svega 14 godina, umirla mu je majka, što je mnogima utjecalo na njegov kasniji život. Išao je u Srednju školu Mount Temple u Clontrafu. Bono je svoj nadimak dobio po dućanu "Bonavox" sa slušnim aparatima u ulici Talbot u Dublinu. Kasnije je zajedno s Dave om Evansom, Adamom Claytonom i Dickom Evansom osnovao bend "Feedback" koji će su poslije nazvali zvati U2. Bono i njegova grupa U2 postigli su i postali svojevrsna institucija, koja je svojim pjesmama srušila sve moguće rekorde od studijskih albuma, treba reči: "Under A Blood Red Sky", "Achtung Baby", "Zooropa", "How to Dismantle An Atomic Bomb". Od kompilacija tu je "Wild Awake in America", "The Best of 1980-1990".

Knjižničar


Flynn Carsen ima puno diploma i nije znao kamo da se zaposli. Jedne noći mu je došlo pismo da je iz knjižnice da je on odabran. Dobio je posao Knjižničara. Ubrzo otkrije da taj posao nije jednostavan kako se na prvi pogled činio.Zapravo je postao čuvar najvećeg svjetskog blaga koji je skriven u tajnim hodnicima Knjižnice.



Film mi je super zato što u svakom dijelu ima pustolovina.


Moj hobi

Prvi put kada se na HRT-u 2 prikazala serija Doctor Who počeo sam gledati sve do kraja i to mi je postao hobi. Prestao sam gledati kad su ju prestali emitirati. Kad je došla nova sezona 2014. tražio sam stranicu da mogu gledati novu sezonu i našao sam. To je moj hobi.

četvrtak, 23. listopada 2014.

Doctor Who

Doctor Who je britanska znanstveno-fantastična televizijska serija. Emitira se na BBC-u od 1963. uz povremene pauze. Govori o pustolovinama tajanstvenog izvanzemaljca, poznatijeg kao Doktor, koji putuje kroz vrijeme i prostor u svom svemirskom brodu, TARDIS-u. Putujući sa svojim mnogim suputnicima istražuje svemir i vrijeme, rješava probleme te se susreće s različitim čudovištima.
Serija je ušla u Guinessovu knjigu rekorda kao najduže prikazivana znanstveno-fantastična serija u svijetu te kao "najuspješnija" znanstveno-fantastična serija ikada (što uključuje ocjene gledatelja, prodaju DVD-a, knjiga i dr.). Ona ujedno predstavlja jedan od značajnijih dijelova današnje britanske kulture. Serija ima kultni status u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i u svijetu. Dobila je priznanje od publike i kritičara kao jedna od najboljih televizijskih serija. Osvojila je BAFTA nagradu za najbolju dramsku seriju u 2006. godini te je ostvarila mnoge pobjede u kategoriji dramske serije. Posebna je po svojim maštovitim pričama, niskobudžetnim, no originalnim specijalnim efektima te po uporabi elektroničke glazbe.

Serija je originalno prikazivana od 1963. do 1989. Nakon neuspješnog filma iz 1996., ponovno je pokrenuta 2005. Iz Doctora Who-a također su potekle tri druge serije u kojima su glavni likovi bili prijatelji Doktora. To su Torchwood, Pustolovine Sarah Jane i K-9.
Doktora je glumilo trinaest glumaca. Mijenjanje glumaca zapisano je u scenarij te se tako predočava regeneracija
, u kojoj lik Doktora preuzme novo tijelo te poprimi malo drugačiju osobnost. Iako su sva lica Doktora različita, ona upotpunjavaju istu osobu. Doktora trenutno glumi Peter Capaldi, a u ulozi njegove suputnice, Clare (Oswin) Oswald, nalazi se Jenna-Louise Coleman. S petom sezonom serije dolazi i novi logo, koji je ustvari ikona TARDIS-a. 1. lipnja 2013. godine Matt Smith je objavio da odlazi iz serije na božićni specijal 2013. godine, a 4. kolovoza je otkriveno da će Peter Capaldi glumiti 12. Doktora.

Smogovci

"Smogovci" je hrvatska humoristično-dramska TVPeščenice, četvrti u gradu Zagrebu. Prvi put se emitirala na TV postaji RTV Zagreb. Veliko finale serije bilo je1997. godine. Serija je stvorena po istoimenom romanu Hrvoja Hitreca.
 serija koja se osvrće na život obitelji Vragec u Naselku, dijelu